Всичко за детето Риби (22 II - 21 III)

За всеки по нещо.
admin
Администратор
 
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Фев 22, 2010 4:24 pm

Всичко за детето Риби (22 II - 21 III)

Мнениеот admin » Нед Апр 18, 2010 10:31 am

Нали сте виждали по честитките за новородени крехките и ефирни розово-бели бебета с трапчинки по бузите? Художникът е използвал вашето бебе за модел. Само не си мислете, че ще водите своята нептунова рожба за носа и че след като сте изтрили звездния прах от ушичките и, можете да я моделирате както пожелаете. Защо не, след като е къс от толкова мека глина? Пак си помислете. Детето ви ще се инати докрай, подобно на ревливото си червендалесто връстниче, родено под знака на Овена, или пък на капризното, царствено бебе Лъв, или пък упорития, вироглав Телец. Единствената разлика е, че то ще постигне своето, като ви омае до припадък, като ви удави в море от сладки усмивчици, с една дума – като ви се качи на главата.
Годините няма да наложат върху него трайния си отпечатък: наоколо му винаги ще витае нещо детинско отнесено, магическо, илюзорно, което завинаги ще го държи потопено в царството на загадките и нереалността.
Докато порасне и започне да бърка в буркана с мармалад и да си хапва скришом, вашето странно дете ще предпочита да живее в свой собствен вълшебен свят. Ще му допадат развлечения извън релсите на навика и ежедневието. Седнало на бебешкия стол, то ще яде като ангелче, ако се правите на царица или смешник, докато го храните. Когато поотрасне, то ще си играе весело на балкона, докато вие перете, особено ако провесите няколко балона, пуснете музика, разхвърляйте наоколо плюшените му играчки и като му дадете шепа пуканки, му кажете, че е на цирк.
Щом вашият син тръгне на училище и започне да сънува нощем онези странни сънища, някоя пролетна утрин, докато завързвате обувките му, ще ви сепне: “Познай кого видях снощи!” – ще ви попита съучастнически. Вие ще смутолевите нещо любезно (Къде ли се е дянал зеленият му пуловер? А, ето го. На мечока, който вчера обличаше, въобразявайки си, че е най-добрия му приятел), нещо като например:
- Кого видя?
- Баба Ани. Поприказвахме си, а после стана време да си тръгва. Каза да ти предам да поливаш мушкатата и да изпратиш парите на чичо Питър.
Тъй като баба Ани е починала още преди синът ви да се е родил, думите му могат да ви подразнят, особено на гладен стомах, преди да сте си изпили кафето. Но това не е нищо в сравнение с чувството, което ще изпитате след закуска, когато той вече е на училище и раздавачът ви донесе “писмо” от чичо Питър, който, макар и да не сте виждали от пет години, ви моли да му дадете пари назаем, за да започне нов бизнес.
И най-дипломатичните родители удрят на камък, когато се опитват да въведат някакъв режим, към който да се придържа отрочето им Риби. Режимите и навиците са негови естествени врагове и то с богатото си въображение ще измисли какво ли не, за да не го спазва. Бебетата, които обръщат нощта на ден и деня на нощ са много често родени под знака на Рибите. Вашето дете иска да яде, когато е гладно, да спи, когато е уморено, и да играе, когато нещо събуди фантазията му, независимо кое време е. Ако го насилвате да яде, да спи или да играе когато това не му се прави, ще ви съсипе живота. Всъщност може би е разумно да не го насилвате, макар, че времето по което огладнява или се уморява, или му се доиграва непрекъснато се променя. Затова като че ли ще е по-добре вие да нагодите вашия режим към неговия То рядко избухва, крещи или се муси, за да ми накара да отстъпите. Започва отдалеч и постепенно, неусетно ви оплита в мрежите си, докато най-после се предадете. Дори вие можете да се увлечете по тази пълна свобода и да не се чувствате виновна, докато си бъбрите със съседите на чашка кафе, когато трябва да го храните или докато играете в захлас на “Принцесата и жабата” във вълшебните часове на зазоряване. Сигурно съм, че посред някой тъжен, сив, зимен следобед ще ви е страшно приятно да си разделите с него купичка зеленчукова супа и чаша горещ шоколад. То дори ще ви научи, че няма никакъв смисъл да превръщате този глупав будилник, тази тиктакаща купчина метал, в жесток, педантичен диктатор над собствения ви живот.
Детето Риби има нужда от доста внимание и похвали. Не бива да го отблъсквате, напротив, трябва постоянно да го насърчавате, защото е несигурно в способностите си. Отделяйте му толкова внимание, колкото е необходимо.Освен това то иска да остава понякога и само. Щом изпадне в някое от тези особени настроения, не го закачайте. Духът у е на милион светлинни години от вас и вие не можете да го последвате. Не се бойте, то ще се върне навреме за зеленчуковата си супа и горещия шоколад. Само че вече ще е сляло обяда с вечерята. Ако ви каже, че е летяло с марсианец в летяща чиния, повярвайте му. Може и така да е било.
Учителите се чудят какво да правят, когато трябва да вкарат тази странна птица в кръглия или квадратен кафез на образованието. И двата вида не са му по мярка. Вероятно ще се наложи да водите нестихваща борба, за да примирите неговите уникални методи на учебна подготовка със закостенелите педагогически изисквания. Детето ви просто ще откаже да се приспособи към чужд стереотип. Не му се сърдете. Образователната система все още трябва да догонва мъдростта на нептуновите потомци. Децата Риби са артистични, обичат да слушат музика и да танцуват. Типичните за зодията младежи имат лека стъпка, независимо от теглото им. Момиченцата често мечтаят да станат балерини. Момченцата обикновено избират за подражание астронавти или герои като Бетовен, Микеланджело или свети Антоний пред разни учени, президенти и генерали. Те обичат да четат всичко и литературата може да се окаже техен любим предмет, защото Рибите са освен всичко останало и добри разказвачи. Те обичат словото, светът на поезията често ги примамва. Отначало математиката може да им се стори трудна, но по-късно с неимоверна лекота ще проумяват абстрактните теории в алгебрата и геометрията.
Някои деца са лишени от чувство за отговорност и това може да разстрои и обърка живата им. Те следват свои собствени правила на поведение. Чувствителни са и грубостта често ги изважда от равновесие. Обиждат се до сълзи. Този тип малчугани предпочитат компанията на възрастните пред игрите със свои връстници. Още от крехка възраст се отличават с вродена мъдрост, разбиране и съчувствие към околните. Често обвиняват в лъжи нептуновото дете, макар, че за него това не са лъжи. Фантазиите му не са мотивирани от злонамереност или страх. Детските му мисли плуват във водите на въображението, което му нашепва хиляди сладостни тайни, изпълнени с вълшебна красота, и то просто не може да не ги вплете в студената сивота на ежедневието. Само като си представи човек, че тези прекрасни мечти скоро потъват в мъртвата пустиня на прагматичното общество, сърцето му се къса. Детето Риби има нужда най-искрено да го жалите, в противен случай ще се затвори в себе си и ще изпадне в мрачно и безмълвно отчаяние.
То чува напеви от морето, които не е в състояние да опише. Горчивата, грозна, гола истина е твърде брутална, за да може да я понесе. Трябва от време на време да я подслажда и разкрасява в нептунови романтични тонове. Не е справедливо да го наричате лъжец. Напротив, окуражавайте го да събира всичките си облачета и лунни лъчи и да ги вплита в стихове, пиеси и картини. Много скоро то ще се научи да се приспособява към обикновения свят на бруталността, егоизма, жестокостта и алчността. Защо да го тласкаме в него насила? Може и да не му се удаде да възприеме схоластичните социални норми, които задушават неговата индивидуалност. Но затова пък родителите му и учителите могат да научат от нега цената на състраданието, разума, толерантността, красотата, въображението и добротата. Всичко зависи от това каква точно диплома иска човек да получи от живота.
Един ден ще победят или идеите на конфронтизма, или философията на Рибите за свободна изява на личността. Аз залагам на Рибите. Разбира се, вашето благоразположено, сърдечно, нептуново дете трябва да знае, че хората очакват от него да се нагоди към техните налудничави, объркани понятия, за да оцелее. Но ако строгите безчувствени възрастни прекалят с подбутването, то ще загуби пътя към другата страна на огледалото. Не му открадвайте ключа! То има нужда от време на време да се промъква отвъд, да се ободрява с целебната мъдрост на Черната царица и на Белия конник. Тогава по-добре ще се бори с нашия реален свят на войни, мизерия, болести, лицемерие и неблагодарност. Вашата малка златоперка се нуждае от топла дреха, която да я предпазва от бъдещите ледени ветрове. Изплетете я вие самата от здрава прежда в ярки, весели цветове. Опитайте се разберете нептуновата и душевност. Напътствувайте я нежно, мъдро, а когато порасне, може един ден да протегне ръка и да свали някоя от своите сребърни звезди, за да ви я поднесе. Тогава ще се радвате, че не сте се присмивали на мечтите и. По-добре отсега подгответе място за бляскавата скъпоценност върху мантията.

Назад към Разни разнообразни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron